Documentul a fost semnat la Kremlin de președintele rus, Vladimir Putin, și de liderul Administrației separatiste din Osetia de Sud, Leonid Tibilov.
Acordul a fost semnat la exact un an de la anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea.
Alianța Nord-Atlantică nu recunoaște așa-numitul Tratat de alianță și integrare semnat de Rusia cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, a afirmat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.
„Acest așa-numit Tratat reprezintă o nouă manevră a Rusiei de a împiedica eforturile în curs ale comunității internaționale în sensul consolidării securității și stabilității regionale”, afirmă Stoltenberg, potrivit unui comunicat oficial.
„Acordul încalcă suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei, intrând în contradicție flagrantă cu principiile legislației internaționale, cu principiile Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și cu angajamentele internaționale asumate de Rusia”, adaugă Stoltenberg.
„Documentul nu contribuie la soluționarea pe cale pașnică și în mod durabil a situației din Georgia”, subliniază secretarul general NATO, insistând că regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud sunt teritorii ale Georgiei.
În noiembrie 2014, Rusia a semnat un acord asemănător cu Abhazia.
În anul 2008, Georgia, care speră să adere la NATO, a fost implicată într-un conflict cu Rusia privind suveranitatea asupra regiunilor separatiste Osetia de Sud și Abhazia. La finalul confruntărilor, Moscova a recunoscut independența celor două teritorii georgiene.
Reacția MAE
Ministerul de Externe precizează, într-un comunicat, că nu recunoaște așa-numitul „Tratat de alianță și integrare între Rusia și Osetia de Sud” semnat, miercuri, de președintele rus, Vladimir Putin, și de liderul de facto sud-osetin, subliniind că Osetia de Sud este parte integrantă a Georgiei.
„Ministerul Afacerilor Externe al României nu recunoaște așa-numitul «Tratat de alianță și integrare între Federația Rusă și Osetia de Sud», semnat de președintele Federației Ruse și liderul de facto sud-osetin la Moscova, la 18 martie 2015. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al României nu recunoaște cadrul juridic în baza căruia a fost realizată semnarea acestui «tratat» și subliniază faptul că, în condițiile în care regiunile separatiste Abhazia și Tskhinvali/Osetia de Sud sunt parte integrantă a Georgiei, niciun tratat încheiat între Federația Rusă și autoritățile de facto ale unei regiuni separatiste nu poate fi recunoscut drept legal”, se arată într-un comunicat MAE remis MEDIAFAX.
Ministerul de Externe consideră că semnarea acestui așa-zis „tratat” induce un risc suplimentar de destabilizare la nivel regional.
MAE reiterează „sprijinul ferm pentru soluționarea pe cale pașnică a conflictelor prelungite din Georgia, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Georgiei, în cadrul granițelor sale recunoscute pe plan internațional”.